Follow my blog with Bloglovin

WERKEN NA JE ZWANGERSCHAPSVERLOF

2018-07-22T13:43:17+00:00

Ik weet het nog goed, mijn zwangerschapsverlof was voorbij en ik ‘mocht’ weer aan het werk. ‘Mocht’ inderdaad, want ik had er zin in om weer aan het werk te gaan. Ik had een heftige bevalling achter de rug en ik had een lang herstel nodig. Van mijn verlof op zich heb ik dan ook niet echt kunnen genieten. Van mijn kleine man natuurlijk wel en oh wat zou ik hem missen onder werktijd! Misschien heb jij totaal geen zin om weer aan de slag te gaan en zie je er als een berg tegenop? Raar is het niet wanneer je, na de komst van je kindje, anders tegen het thema werk aan kijkt. Je hebt er hele andere verantwoordelijkheden bij en stelt je prioriteiten heel anders. Een overzicht van de 5 grootste veranderingen in deze fase:

werken zwangerschapsverlof

Piekeren over de opvang: waar gaat je kindje naartoe na je zwangerschapsverlof?

Waar gaat mijn kindje naartoe als ik aan het werk ben? Wordt het de kinderopvang om de hoek of is die van 10 kilometer verderop toch beter? Of wordt het toch de gastouder? Een goed onderwerp om over te piekeren, althans voor mij. Wij hebben meerdere kinderopvangverblijven bezocht, maar toch voelde het bij geen enkele opvang goed. Finn zou opgaan in de massa en zouden ze alles wel voldoende op hem aan kunnen passen qua slapen en voeding? Ongetwijfeld, maar mijn gevoel was leidend. Mijn tip van mij voor jou? Luister bij deze keuze altijd naar je gevoel, niet naar wat anderen mensen vinden en zeggen! Uiteindelijk kozen wij voor een gastouder, alles op maat voor Finn en een vertrouwd gevoel voor mij. Een gastouderbureau kan dus wonderen verrichten wanneer het kinderopvangverblijf niet jouw ding is ;-).

Mijlpalen: wat als je ze mist?

Zie je het al voor je? Zit je op je werk, krijg je een berichtje binnen dan je kindje zijn/haar eerste woordje gezegd heeft of eerste stapjes gezet heeft… Horrorscenario, toch? Daar hoor JIJ toch bij te zijn?? Tja, het liefst missen we als moeders zijnde niets van onze kroost. De realiteit is helaas anders en hier veranderen we niets aan. Bekijk het van de positieve kant: met een beetje geluk heeft de persoon in kwestie een foto/filmpje kunnen maken zodat je alsnog dit moment terug kunt kijken. I know: ‘live’ is beter, maar iets is beter dan niets!

Reistijden

Had ik er voorheen geen problemen mee om een uurtje file mee te pakken, met de komst van Finn is elke minuut die ik in de auto doorbreng een minuut teveel! Laat ik dan ook veel moeten reizen in mijn huidige baan, waarbij mijn werkgebied zo’n beetje heel Nederland is. Gelukkig is dit gevoel met de tijd een beetje versleten (Finn is bijna 2 jaar), maar toch is het nog steeds verleidelijk om het gaspedaal extra in te drukken. Wat ik hiermee win? Een paar minuten tijdswinst, maar ook het risico op ongelukken. Met dit idee in het achterhoofd, kies ik ervoor rustiger te rijden. Finn heeft namelijk meer aan een mama die zonder ongelukken thuiskomt.

Zorgen over werk?

Voor mijn zwangerschapsverlof kon ik heerlijk veel piekeren over mijn werk. Of ik wel goed genoeg was voor de functie, of ik wel genoeg werk verricht had die dag, wat collega’s wel niet van mij vonden…Herkenbaar? Ik hoop het niet, maar ik weet ook dat ik niet de enige ben die het wel bekend voorkomt. Ik voelde me gewoon oververantwoordelijk voor mijn werk. Voel ik me nu niet meer verantwoordelijk dan? Jawel, maar tot op zekere hoogte. Ik maak keuzes, delegeer en verleg verantwoordelijkheden als iets toch echt niet mijn taak is. Wat je voordeel is als je eenmaal mama bent? Relativeringsvermogen! Je kindje is immers het belangrijkste en werk is niet alles meer in je leven. Heerlijk toch?

Vind ik mijn baan nog wel leuk?

Verlof stond voor mij gelijk aan: (te)veel tijd om na te denken. Bij mij sloeg de twijfel dan ook toe over mijn baan. Vond ik deze nog wel leuk genoeg? Was deze baan het waard om niet bij Finn in de buurt te kunnen zijn? Aan mijn collega’s lag het niet. Die zou ik voor geen goud willen missen! Maar de inhoud van mijn werk was niet meer aantrekkelijk genoeg voor mij. Toch keerde ik na mijn verlof terug naar mijn werkgever om het nog een kans te geven, maar mijn gevoel klopte: deze baan was het niet meer voor mij. Tijd voor een carrièreswitch! De beste keuze van mijn leven (op het krijgen van een kind na dan ;-)).

Ik ben natuurlijk benieuwd! Hoe heb jij de terugkeer na je verlof naar het werk ervaren? Hoeveel punten herken jij? Heb je nog aanvullingen op deze punten? Deel het in de reacties!

Reageer ook

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Getbalanced.nl maakt gebruik van cookies! Klik je op 'accepteren', dan sta je functionele-, analytische- en advertentiecookies toe. Wil je alleen functionele cookies? Weiger dan cookies.
Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd en daarom mogen wij die plaatsen zonder toestemming. In  onze Cookie- en Privacyverklaring vind je hier meer informatie over.